اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟ ، اینفلوئنسر مارکتینگ روشی نوین و بسیار موثر در تبلیغات دیجیتال است. در این روش برندها با افراد تاثیرگذار یا صفحاتی که طرفداران زیادی در شبکههای اجتماعی دارند همکاری میکنند تا با استفاده از اعتبار نظرات آنها در نزد مخاطبانشان، محصول یا برند خود را تبلیغ کنند. بر اساس تحقیقات، کاربران شبکههای اجتماعی در صورت مواجه شدن با محتوای تبلیغاتی تأثیرگذار، پنج برابر بیشتر نسبت به خرید محصول یا خدمات تبلیغشده تمایل خواهند داشت. برای مثال، آمار نشان میدهد که در آمریکا ۴۰ درصد افراد پس از مشاهدهی استفاده یک محصول توسط اینفلوئنسرها، آن را به صورت آنلاین تهیه کردهاند. در ایران هم با توجه به محبوبیت زیاد شبکهی اجتماعی اینستاگرام (رتبهی هفتم در جهان)، بسیاری از برندها از اینفلوئنسر مارکتینگ برای ساختن آگاهی از برند یا فروش محصولات خود استفاده میکنند.
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
همانگونه که از نام آن برمیآید، بازاریابی تأثیرگذار یا اینفلوئنسر مارکتینگ به مجموعه فعالیتهایی اشاره دارد که هدف آنها تبلیغ محصول توسط اشخاص تأثیرگذار است (شخص تأثیرگذار معادل واژهٔ انگلیسی Influencer است و در فارسی از واژهٔ اینفلوئنسر هم برای اشاره به آن استفاده شده است). اشخاص تأثیرگذار معمولا نظرات و پیشنهادهای خود را دربارهٔ استفاده از محصولی بخصوص با دنبالکنندگانشان در شبکههای اجتماعی در میان میگذارند و به این شکل برای برندها تبلیغ میکنند.
زمانی که صحبت از اشخاص تأثیرگذار میشود، پیش از هر چیز فعالیت آنها در اینستاگرام توجه ما را به خود جلب میکند؛ شبکهٔ اجتماعیای که نسل جوان فعالیت زیادی در آن دارند و امکان تبلیغ بسیاری از محصولات در آن وجود دارد. با وجود اینکه اینستاگرام شبکهٔ اجتماعی نسبتاً محبوبتری به شمار میرود، هستند اشخاص تأثیرگذاری هم که در دیگر شبکههای اجتماعی مهم از جمله توییتر، فیسبوک، یوتیوب، لینکدین، آپارات، تلگرام و … فعالیت میکنند. بهعلاوه فعالیتهای این افراد محدود به شبکههای اجتماعی نمیشود و وبلاگنویسهایی هم هستند که فعالیتهایشان و مطالبی که منتشر میکنند، به مراتب تأثیرگذارتر از سایر وبلاگنویسها است و انتخاب بسیار خوبی برای پیشبرد فعالیتهای مرتبط با تبلیغات به شمار میروند.
انواع اینفلوئنسر
اشخاص تأثیرگذار مشهور (سلبریتیها)
تأیید محصولات به وسیلهٔ افراد مشهور و پیشنهاد آن به دیگران قدیمیترین نوع بازاریابی تأثیرگذار است. این فعالیت از زمانی آغاز شد که افراد مشهوری چون جان وین، بازیگر و فیلمساز آمریکایی و پل نیومن، بازیگر و کارگردان آمریکایی شروع به تبلیغ برای محصولات مختلف کردند (جان وین برای سیگار و پل نیومن برای کوکاکولا).
مشخصا همکاری با افراد، این امکان را به شما میدهد که به عدهٔ کثیری از افراد دسترسی پیدا کنید و محصول خود را به آنها معرفی کنید، اما موانعی هم بر سر راه این فعالیت وجود دارد که بهتر است مد نظر قرار دهید:
- این فعالیت هزینهٔ زیادی به همراه خواهد داشت؛ در خارج از ایران برای هر پست تبلیغاتی افراد مشهور تقریبا صد هزار دلار پرداخت میشود؛
- مصرفکنندگان دیگر چندان به اینگونه تبلیغات اعتماد نمیکنند (جلب اعتمادشان نسبت به گذشته کمی دشوار شده است)؛
- اگر فرد مشهوری که انتخاب میکنید، با بازار هدف شما وجه مشترکی نداشته باشد، احتمالا افزایش فروشی که مد نظر دارید، حاصل نخواهد شد.
البته «تأیید تصادفی (یا اتفاقی) محصول توسط افراد مشهور» هنوز برای کسبوکارها نتایجی به همراه دارد؛ به این معنا که فرد مشهوری، به هنگام استفاده از محصولی بخصوص، اتفاقی در معرض دید دیگران قرار بگیرد (مثلا تصویر یا ویدئویی در این حین از او منتشر شود).
کلاناینفلوئنسرها (Macro Influencers)
این اشخاص تعداد زیادی دنبالکننده دارند (شاید میلیونها دنبالکننده). تفاوتشان با افراد مشهور در این است که در حوزه کاریشان متخصص و صاحبنظر به شمار میروند. احتمالا اگر در خیابان نام چنین فردی را با دیگران در میان بگذارید، او را نخواهند شناخت، اما در حوزه کاریشان شهرت دارند.
همکاری با این افراد نیازمند هزینهای قابلتوجه است. بهعلاوه آنها با هر کسی دست دوستی و مشارکت نمیدهند، چراکه هر فعالیتی از سوی آنها میتواند شهرت و اعتبارشان را تحتالشعاع قرار دهد.
خرداینفلوئنسرها (Micro Influencers)
بخش اعظم اشخاص تأثیرگذار در این دسته قرار میگیرند. همانند دستهٔ قبل، آنها هم در میان عامهٔ مردم از شهرت برخوردار نیستند، اما در حوزهٔ کاری خودشان حساب ویژهای رویشان باز میشود.
این اشخاص در مقایسه با من و شما، تعداد دنبالکنندههای بیشتری دارند (۵۰۰-۱۰۰۰۰ دنبالکننده)، اما این تعداد در نهایت به اندازهای نمیشود که از شما درخواست دستمزدهای نجومی کنند. البته این تعداد کمتر دنبالکنندهها چیزی از ارزشهای آنها کم نمیکند، چراکه در حوزه کاری خود به عنوان کارپردازانی لایق شناخته میشوند و توانایی بالا بردن میزان مشغولیت مخاطبان، برای شما را دارند.
زمانی که نوبت به انتخاب از میان اشخاص تأثیرگذار میرسد، سعی کنید تا جای امکان به دنبال کسانی باشید که از مخاطبانی وفادار و با قدرت نفوذ بالا برخوردار باشند. بهعلاوه طرفداران و دنبالکنندههای آنها باید شبیه به مخاطبان برند شما باشند.
هزینه اینفلوئنسر مارکتینگ
نمیتوانید انتظار داشته باشید اینفلوئنسرها به شما اجازه دهند به مخاطبانشان دسترسی پیدا کنید و در ازای آن هیچ منفعتی نصیبشان نشود، بنابراین بهتر است بودجهای را که در اختیار دارید خوب بسنجید و با توجه به آن، پاداشی برای شخص تأثیرگذارتان در نظر بگیرید. در ادامه میتوانید برخی روشهای پرداخت این هزینه را ببینید:
- هزینه به ازای مشغولیت: هزینه به ازای میزان مشغولیتی که شخص تأثیرگذار، با ارائهٔ محتوای خود برای شما فراهم کرده است پرداخت میشود؛ مثلاً به ازای هر لایک، کامنت، اشتراکگذاری و … .
- هزینه به ازای کلیک: به ازای تعداد کلیکهایی که روی صفحههای فرود شما میشود؛
- پرداخت به ازای پست: هزینهای که مشخص میشود و به ازای هر پست به شخص تأثیرگذار پرداخت میشود؛
- دسترسی رایگان به محصولات: این امکان به شخص تاثیرگذار داده میشود که به رایگان از تولیدات و محصولات شما استفاده کند؛
- پرداخت به ازای تبدیل: دستمزد به ازای افزایش نرخ تبدیلی خواهد بود که فعالیتهای شخص تأثیرگذار برای شما به همراه خواهد داشت؛ مشترکان جدید خبرنامه، خریداران جدید محصولات، کسانی که به تازگی فرمی از شما پر کنند و … به عنوان تبدیلشدگان در نظر گرفته میشوند.
اجزای اصلی اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
از آنجایی که ممکن است هر اینفلوئنسر روشهای خودش را برای ارائهی تبلیغات داشته باشد، بنابراین یکسری موارد خاص حتما باید پیش از راهاندازی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ رعایت شوند:
۱- پیدا کردن اینفلوئنسرهایی که در زمینه محصول یا خدمات شما فعالیت میکنند. پیدا کردن این افراد میتواند با جستجوی ساده در اینترنت یا از طریق سایتهای مخصوص این کار انجام شود
۲- ترتیب دادن کمپین بازاریابی از طریق اینفلوئنسرهای پیدا شده
۳- ترتیب دادن دومین کمپین بازاریابی برای اینفلوئنسرها و با هدف آگاهسازی تعداد بیشتری از مشتریها
۴- زیر نظر داشتن پارامترها برای رسیدن به میزان فروش دلخواه یا جذب تعداد فالوئرهای مورد نظر