رابط کاربری (UI) چیست؟
رابط کاربری (UI) چیست؟ ; رابط کاربری یا user interface همانطور که از اسمش مشخص است، رابط میان کاربر و محصول یا سیستم است؛ ظاهر یا هر چیزی که کاربر در سایت شما میبیند و بهوسیله آن با محصول دیجیتالی یا خدمات شما رابطه برقرار میکند؛ شامل تصاویر، رنگها سایزها، فاصلهها، هماهنگی که بین متنها، نمودارها، دکمهها، ماژولها، جداول و ویدئوها همگی در حوزه طراحی رابط کاربری جای میگیرد.
هر محصولی که برای انسان طراحی شده باید توسط انسان قابل استفاده باشه. وقتی میخوایید یه در رو باز کنید، دستگیره چیزیه که باعث میشه بتونید بازش کنید. اگه دستگیره (یا هر چیز جایگزین) نبود، «در» قابل استفاده نبود. وقتی میخوایید تلویزیون رو از جاش بلند کنید، کنارههاش دو تا جای دست هست که باعث میشن انجام این کار راحتتر بشه. پس به بیان ساده: هر چیزی که باعث میشه بتونید از یه محصول استفاده کنید (بکارش بگیرید) رو رابطکاربر میگیم.
رابط کاربر در علوم کامپیوتر
با مثالهایی که زدم احتمالا به این فکر میکنید که رابطکاربر از اولین باری که بشر یه محصول اختراع کرده مطرح بوده. نه، نه بشکل امروزی. تعریف ویکیپدیا اینطوریه: «رابطکاربر فضاییه که تعاملات بین انسان و ماشین درش اتفاق میفته.»
مفومی که امروزه به عنوان رابطکاربر میشناسم بین سالهای ۱۹۴۵–۱۹۶۸ میلادی در مواجهه با کامپیوترها شکل گرفت. بنابر این هرچی در این حوزه میبینیم با فناوری اطلاعات و محصولات دیجیتالی (نرم افزاری) گره خورده. با اینکه خیلیها UI Design رو به خاطر داشتن عنوان «طراحی» تو خودش زیرمجموعه هنر و طراحی صنعتی به حساب میارن، اما واقعیت اینه که امروزه در دانشگاههای بزرگ دنیا مثل MIT، رابطکاربر در دانشگدههای علوم مهندسی و کامپیوتر تدریس میشه.
رابط کاربری موبایل
طراحی UI در موبایل بسیار پیچیده تر از طراحی آن برای یک وبسایت است. زیرا تعداد مسیرهای موجود در یک دستگاه موبایل، امکانات آن و تعداد دفعاتی که کاربر با موبایل در طول روز با آن سر و کار دارد کاملا با یک وبسایت متفاوت است.
به طور کلی هر شرکت سازنده موبایل، UI اختصاصی خود را بر روی گوشی های موبایل خود ارائه می کند. برای مثال آیفون از UI مختص به خود و هواوی از UI EMUI استفاده می کنند. راحتی، دسترسی سریع و به منوها و برطرف شدن نیاز کاربر در کمترین زمان ممکن، مهم ترین اهداف در طراحی UI در گوشی های موبایل است.
رابط کاربری (UI) چیست؟ -اپلیکیشن ها و نرم افزارها
در واقع UI نرم افزارها و اپلیکیشن ها نماینده ای از سمت ساختار و محتوای آنها است. به این معنی که در مراحل اولیه کار با آن، این حق را به کاربر می دهد تا در مورد کلیت نرم افزار اظهار نظر کرده و قضاوت کند. اگر نرم افزار یا اپلیکیشنی دارید که می خواهید بهترین UI ممکن را برای آن طراحی کنید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- سبک طراحی متناسب با نرم افزار
- تعیین ابزارهای شاخص و پراهمیت
- دسترسی آسان به بخش های پراستفاده
- پرهیز از شلوغی مخصوصا در اپلیکیشن های موبایل
- آنالیز رفتار کاربران و بهبود UI در آپدیت های بعدی
- آنالیز رقبا و استفاده از سبک های موفق

رابط کاربری (UI) چیست؟ – کالج مدیریت
این مقاله استارت آپ را مطالعه کنید.
اما یک طراح UI چه مهارتهایی لازم دارد؟
درست است که کار طراح رابط کاربری با طراح گرافیک فرق میکند اما او هم با زیبایی شناسی و حل مسئله سر و کار دارد پس در ابتدایی ترین حالت باید با چند مفهوم ساده مثل، علم رنگها، فونت، کانتراست، و دنیای طراحی آشنایی داشته باشد.
و طراحی نهایی مستلزم آشنایی به یکی از ابزارهای طراحی گرافیک مثل فتوشاپ، illustrator یا یکی از نرمافزارهای اختصاصی طراحی UI و UX است. در بخش بعد چند تا از معروفترین نرمافزارهای این حوزه را معرفی خواهیم کرد.
از آنجایی کار طراحی UI برای نرمافزارها و سایتها انجام میشود، پای کدنویسی هم به میدان باز میشود؛ البته نه در حد یک برنامهنویس! درست است که طراحی رابط کاربری مرحلهای جدا در طراحی سایت و اپلیکیشن محسوب میشود، اما یک طراح حرفهای UI باید کمی درباره UX و کمی هم از برنامهنویسی بداند.
اصول طراحی رابط کاربر
اصول اولیه طراحی رابطکاربر اینها هستن:
اصل ساختار: رابطکاربر باید معنادار، هدفمند، کاربردی و تر و تمیز باشه. باید یک مدل ثابت و مشخص داشته باشه که برای کاربر قابل درک باشه. چیزهایی که به هم ربط دارن باید کنار هم باشن و چیزهایی که به هم ربط ندارن جدای از هم.
- اصل سادگی: رابطکاربر باید ساده باشه، کارهای متداول رو باید بشه به آسانی انجام داد، به همون زبانی باشه که کاربر میفهمه و راههای میانبر مناسب واسه فرایندهای دشوار یا طولانی ارائه بده.
- اصل پدیداری (قابلیت دیده شدن): طراحی باید همه اطلاعات و گزینههای لازم برای انجان شدن یک کار رو در اختیار کاربر قرار بده، بدون اینکه با اطلاعات فرعی یا غیرضروری براش مزاحمت ایجاد کنه.
- اصل بازخورد: طراحی باید کاربر رو به زبانی که براش قابل فهم باشه نسبت به تغییرات، وضعیتها، عملیاتها، خطاها و استثنائات آگاه نگه داره.
-
اصل تحمل: طراحی باید انعطافپذیر و تحملپذیر باشه، هزینه خطاها و اشتباهات رو کاهش بده (مثل امکان undo کردن)، در عین حال تا جایی که ممکنه از بروز اشتباه پیشگیری کنه.